Kort &
Billetter

Apateon pedestris

Herskeren af kvælende søbund

Hvad gør man hvis man er en lille, ca. 10 cm. lang, salamanderagtig skabning konstant i fare for at blive spist af permtidens større fisk og padder såsom Sclerocephalus? Man finder et sted at bo hvor man er i fred for de andre. Apateon pedestris gemte sig på den dybeste dybe bund af søer og vandhuller hvor der er så lidt ilt at alle vi andre ville være blevet kvalt hvis vi kom derned. Lidt ligesom at fuglene kan flyve til vejrs og slippe for rovdyr på landjorden, udviklede Apateon sig til at kunne komme dybt ned på bunden af søer.

Det kræver at man har nogle enormt effektive gæller så man kan optage den lillebitte smule ilt der er hernede, og derfor fik Apateon sine seks smukke gæller der stikker ud på hver side af hovedet og får den til at ligne en lille drage. Som en konge af den kvælende søbund har Apateon pedestris kunnet spejde med sine store øjne efter mikroorganismer som den har spist.

Man diskuterer stadig om den gruppe af fortids padder som Apateon tilhørte er direkte forfædre til vores moderne salamandere, men prøv engang at se hvor meget den minder om den mexicanske halepadde Axolotl, som du måske kender hvis du spiller Minecraft.

Størrelse: Omkring 10 centimeter lang

Vægt: Uvist

Periode: Tidlig permtid (295 – 290 millioner år siden)

Føde: Mikroorganismer

Levested: I vand

Fundsteder: Primært Tyskland