Kort &
Billetter

Diadectes sideropelicus

At kunne vokse sig stor og stærk på land

Når man lever i vand trækker man vejret med gæller som ofte sidder på siden af kroppen, og altså ikke har noget med munden og næsen at gøre. De første dyr der kravlede fra vand til land havde sig lidt af en udfordring, for gællerne fungerede kun i vandet og derfor skulle de begynde at trække vejret gennem munden og næsen. Det er svært at lære, og de første have problemer med at spise og trække vejret samtidig. De blev nærmest kvalt hvis de kom til at tage en for stor bid mad.

Diadectes var det første fuldt landlevende dyr der formåede at nå en stor størrelse. Det gjorde den fordi den mestrede livet på land bedre end alle sine forgængere og blandt andet udviklede evnen til at spise og trække vejret samtidig. På den måde kunne den udnytte de planter den gumlede sig igennem særdeles godt og vokse sig 3 meter lang – ligesom når vi spiser spinat og bliver store og stærke.

Udover denne smarte tilpasning kunne Diadectes også lægge æg på land og var dermed ikke afhængig af at være nær ved vand såsom Edops og Eryops. For at kunne lægge æg på land måtte der udvikles en læderagtig eller hård skal. Skallen skal både være modstandsdygtig og porøs – det betyder ’have små huller’, så der kan komme luft ind. Vi, pattedyrene, lægger ikke æg men de samme træk udvikler sig inde i os kvinder som så bare bærer æggene inden i os.

Størrelse: Op mod 1,5 – 3 meter lang

Vægt: Omkring 150 kilo tung

Periode: Permtiden (290 – 270 millioner år siden)

Føde: Planteæder

Levested: På land

Fundsteder: Nordamerika (primært Texas)