Kort &
Billetter

Tyrannosaurus rex

Herskerøglernes konge

Tyrannosaurus rex betyder ‘hersker øgle konge’. Intet mindre. Og med sin sikre plads i toppen af fødekæden har den buldret rundt i kridttidens skovbeklædte floddale, til skræk og rædsel for alle andre levende væsener der har været så uheldige at leve samtidig. T. rex bittesmå arme er tit blevet gjort til grin, men ny forskning tyder på at den slet ikke havde brug for større arme. Dens kraftige nakkemuskler antyder at den jagede på en måde som kombinerer fugles og krokodillers metoder.

Først har den kigget stift fremad som en rovfugl der lokaliserer sit bytte, for dernæst at sænke hovedet og gøre klar til angreb. Efter at byttet er blevet fanget har den brugt krokodillemetoden med at ryste, kaste og vride offeret rundt, og til sidst har den slugt sit bytte helt. For at holde hovedet koldt under denne voldsomme akt har T. rex haft ventilationshuller i toppen af kraniet, ligesom man ser hos nutidens alligatorer. Let som ingenting har T. rex kunnet knuse en bil med sit bid, og de har både jagtet levende bytte, spist ådsler og da heller ikke været blege for at spise hinanden. Den eneste trøst for de andre dyr, der levede på samme tid som T. rex, var at den ikke har været særlig hurtig.

Tyrannosaurus rex døde da en enorm meteorit kolliderede med jorden for 66 millioner år siden, og forårsagede det man kalder en masseuddøen hvor næsten alt livet på jorden uddøde. Men ikke alt livet døde, heldigvis. Og hønen du måske har i din have, er faktisk en dinosaurus i familie med T-rex.

  • Længde: Omkring 13 meter lang og op til 6 meter høj
  • Højde: Op til 7,5 meter høj
  • Vægt: Omtrent 8 tons tung
  • Periode: Sen kridttid (68 – 66 millioner år siden)
  • Føde: Kødæder – desuden ikke bleg for ådsler og kannibalisme
  • Fundsteder: Vestlige Nordamerika