Kort &
Billetter

Afrikanske løver

Opdatering: Nyt anlæg til løver 

Endnu en ukrainsk løve hentet til Danmark. I løbet af året bygges et kæmpe anlæg særligt til løver.

Endnu en afrikansk hunløve fra Ukraine er netop flyttet ind og slutter sig til de to andre ukrainske hunløver, der allerede bor i et område i Tigerskoven.

”Vi er rigtig glade for, at det er lykkedes at hente endnu en løve i Polen. En løve der oprindeligt er reddet ud af Ukraine. Vi er lettede over, at der er et trygt hjem klar her i Danmark. Uden den mulighed er det uvist, hvad den og de andre løvers skæbne var endt med,” siger Anne Sofie Meilvang fra Dyrenes Beskyttelse.

Redningsarbejdet af hunløven er foregået i gruppen under European Alliance of Rescue Centres and Sanctuaries, der udover Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark består af 17 andre dyreværnsorganisationer og zoologiske haver i Europa samt den europæiske forening af zoologiske haver og akvarier, EAZA.

Den nye hunløve, der er tre år gammel og kaldes Molly, stammer fra en zoologisk have i det østlige Ukraine. Herfra blev hun sidste år evakueret til Poznan Zoo i Polen, der har fungeret som mellemstation.

”Vi har lavet et sundhedstjek på hende, og vi kan se, at hun har et rigtig fint helbred med masser af gode år endnu. Derfor er vi helt trygge ved at skulle introducere hende til de to andre løver, der allerede er faldet godt til. Sammen udgør de en rigtig fin begyndende løveflok,” siger Christoffer Knuth.

Stort anlæg på vej til løveflokken

Der er fortsat behov for at evakuere løver som følge af krigen i Ukraine, og det forventes, at flere løver de kommende måneder vil have behov for at blive sluttet til den begyndende løveflok.

Derfor bygger Knuthenborg Safaripark nu et særligt indrettet løveanlæg på cirka 40.000 m2, svarende til størrelsen på syv fodboldbaner. Løveanlægget vil stå klar i løbet af 2023 og have fokus på høj dyrevelfærd og masser af plads.

”Løveflokke må meget gerne være store. Et særligt løveanlæg vil give os de helt rette forudsætninger for løbende at introducere flere løver til flokken, efterhånden som de dyrefaglige hensyn i vores arbejde tillader det. Det kræver tid, tålmodighed og høj dyrevelfærd,” siger Christoffer Knuth.

Knuthenborg Safaripark huser allerede Europas største elefantanlæg samt Europas største tigeranlæg.

Løver evakueret til Knuthenborg Safaripark

Knuthenborg Safaripark og Dyrenes Beskyttelse sikrede i december 2022 afrikanske hunløver fra Ukraine et nyt hjem i safariparken.

Hunløverne blev i august evakueret fra den zoologiske have Feldman Ecopark i Kharkiv-regionen tæt på grænsen mellem Ukraine og Rusland. Efter et ophold i Poznan Zoo i Polen, kom løverne kort før jul til deres nye hjem i Knuthenborg Safaripark. Da løverne ankom, udtalte Anne Sofie Meilvang, biolog ved Dyrenes Beskyttelse følgende:

”Vi er rigtig glade for, at det er lykkedes. Den mindre zoo lå midt en krigszone og løverne var truet af underernæring. Evakuering af sådanne store rovdyr fra en krigszone er kompleks og risikabel for de involverede, lokale dyrevenner og soldater. Herefter startede koordineringsarbejdet med at få dem ud af Ukraine og til nye hjem”.

Dyrenes Beskyttelse havde sammen med Knuthenborg Safaripark arbejdet på at få hunløverne ud af Ukraine og til Danmark. Koordineringen af redningsarbejdet foregik i en gruppe under ”European Alliance of Rescue Centres and Sanctuaries” (EARS), der består af 19 dyreværnsorganisationer, zoologiske haver i Europa og den europæiske dyreparksorganisation EAZA.

Desværre måtte vi i aflive den ene af de tre løver, Vee, grundet misdannelser i ryggen, som var irreversible. Dette skete efter længere tids observation fra vores dyrepassere og efter samråd mellem Zoologisk- og Veterinærchef, Therese Hård og en ortopædkirurg. Se mere om dette i videoen herunder.

De to resterende afrikanske hunløver, Simba og Ploy, går pt. i deres eget anlæg i den sydlige del af Europas største tigeranlæg, Tigerskoven. Her er masser af plads og et areal, der dækker over mere end 10.000 kvadratmeter fri natur.

 ”Ved at huse og passe disse dyr, som bliver ambassadører for deres truede vilde artsfæller, giver det os en fantastisk mulighed for at oplyse vores gæster om dyrenes situation i det vilde, og hvad vi sammen kan gøre for at bevare dem for fremtiden. Vi ser frem til at tilbyde løverne et trygt og sikkert hjem i en tid, der har været alt andet end normal for dem. Nu skal de falde godt på plads i deres nye hjem”, siger Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.

Det er første gang i safariparkens historie, at der permanent bor løver i parken.