Ukendt dinosaurart er en verdensnyhed
For ca. 78 millioner år siden gik en hidtil ukendt dinosaurart på størrelse med et næsehorn rundt på jordens overflade. Et forskerhold har i detaljer studeret dinosauren og valgt at opkalde arten efter en gud i den nordiske mytologi. Dinosaurens ekstremt velbevarede fossile kranium bliver inden længe udstillet i Danmark.
Til sommer vil det for første gang være muligt for mennesker uden for den snævre gruppe af forskere, som de seneste mange måneder har forsket på det usædvanlige fund, at se den hidtil ukendte dinosaur, når det ægte fossil udstilles i ’Knuthenborg Naturhistorisk Samling’ på Lolland.
Forskergruppen har grundet dinosaurens særlige udseende valgt at opkalde den efter en nordisk gud. Når den nyopdagede dinosaurart med det nordiskklingende navn ankommer til Danmark sidst i maj, sker det i en transportkasse, der kun åbnes delvist indtil forskergruppens videnskabelige studie offentliggøres. Man må derfor nøjes med et kig ind i kassen, indtil primo juli, hvor hele dinosauren afsløres.
Indtil da holder forskergruppen kortene tæt til kroppen, både hvad angår navn og det eksakte udseende, da det er uhyre sjældent, at man som forsker får mulighed for at navngive en endnu ukendt dinosaurart.
Den nyopdagede dinosaurart blev fundet i den nordlige del af staten Montana i USA. Her levede den i kridttiden, der fandt sted for mellem 66 og 145 millioner år siden, hvor også den velkendte Tyrannosaurus Rex herskede på jordens overflade.
Sensation på dansk jord
Den danske palæontolog Jesper Milan, der er museumsinspektør på Geomuseum Faxe og som har skrevet ph.d. om fodspor fra dinosaurer, har store forventninger til at se den nye dinosaurart.
’Det er fuldstændig uhørt, at en nyopdaget dinosaurart udstilles på dansk jord. Jeg vil faktisk gå så langt som at kalde det en sensation. Alene det at finde en ny dinosaurart er unikt, og når den samtidig er så intakt, som dette eksemplar er vi oppe i noget, der på verdensplan højst sker én til to gange om året,’ forklarer dinosaureksperten og tilføjer:
’Det er jo rent guf for en nørd som mig, at en endnu ukendt dinosaurart kommer til Danmark og samtidig bliver opkaldt efter en gud i nordisk mytologi. Det, synes jeg, er stort.’
300 millioner års dyreliv på jorden
Dinosauren vil indgå i den netop åbnede udstilling ’Knuthenborg Naturhistoriske Samling’ i Knuthenborg Safaripark, hvor mere end 300 millioner års dyrehistorie udstilles.
Her findes den største, europæiske samling af ægte fossiler fra permtiden samt fossiler fra dinosaurernes tid. Blandt andet kan man se verdens bedst bevarede Allosaurus kaldet ‘Big Joe’, der er 95 procent intakt. I løbet af sommeren i år og 2023 vil endnu flere dinosaurer blive føjet til udstillingen.
’Det er vildt at tænke på, hvordan dyreliv i millioner af år er sket i forskellige cyklusser. Med de sjældne fossiler er det vores ambition at give gæsterne viden om naturens evolution helt tilbage fra jordens oldtid, frem til dinosaurernes tid, og selvfølgelig trække paralleller til de dyr som lever i dag,’ siger safariparkens ejer og direktør Christoffer Knuth.
Når den nyopdagede dinosaurart udstilles, vil Knuthenborg Safaripark stille fossilet til rådighed for forskere, ligesom det også er tilfældet med udstillingens øvrige fossiler. Om vinteren vil fossilet af den ukendte dinosaur være udstillet på et amerikansk museum.
FAKTABOKS: Den ukendte dinosaurart med nordiske navn
- Levede på jorden for mellem 79,5 og 78,2 millioner år siden i kridttiden. Navn og udseende offentliggøres af forskerholdet til juli, når det videnskabelige studie bag fundet er blevet peer-reviewed.
- Kopier af dinosauren vil blive udstillet i både USA og Canada til sommer.
- Dinosauren vil blive udstillet permanent i ’Knuthenborg Naturhistoriske Samling’, hvor store dyrs evolutionshistorie gennem millioner af år formidles.
- Samlingen dækker over Europas største samling af dyr fra permtiden, ligesom udstillingen over de kommende år vil blive udvidet til at udgøre Europas væsentligste udstilling af ægte dinosaurer.
- Forskningen bag den ukendte dinosaurart ledes af Associate Professor Mark Loewen, Department of Geology and Geophysics, University of Utah & Resident Research Associate, Natural History Museum of Utah.
- I Danmark overses forskningen af palæontolog Jesper Milan, museumsinspektør på Geomuseum Faxe og Knuthenborgs egen palæontolog, Anna Øhlenschlæger.